Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μια μικρή ιστορία για τον Διονύση Σαββόπουλο!


Ο Διονύσης Σαββόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1944.
Το 1963 διέκοψε τις σπουδές του στη Νομική, για το τραγούδι και τη στιχουργική. Μετά από λίγο καιρό τα τραγούδια του έγιναν γνωστά και η κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου <Το φορτηγό>, τον έκανε δημοφιλή στο ευρύ κοινό.

Ο ιδιαίτερος τρόπος που τραγουδούσε, η αυθεντικότητα και η ποιότητα της μουσικής και των στίχων του, τον έκαναν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες.Τρία χρόνια αργότερα, ο επόμενος δίσκος του, με τίτλο <Το περιβόλι του τρελλού> γνώρισε διεθνή επιτυχία.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα μουσικά δρώμενα, προσεγγίζοντας αναλλακτικά τη σύγχρονη μουσική, βασισμένη όμως σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία της λαϊκής και της παραδοσιακής μουσικής.

Μέσα από τη μουσική του αναζήτηση, έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή σε σύγχρονούς του και νεότερους τραγουδοποιούς, αναμειγνύοντας αλληνικούς, βαλκανικούς και δυτικοευπωπαϊκούς ήχους με μοναδικό τρόπο.

Το περιεχόμενο των στίχων του, βαθύτατα κοινωνικοπολιτικό, εκφράζει τα συναισθήματα, τις αντιθέσεις, τα οράματα και τις προσδοκίες του μεγαλύτερου μέρους της νεότερης γενιάς και καθιερώνεται ως σύμβολο προοδευτικών και νέων ιδεών.

Η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου είναι παγκοσμίως γνωστή, ιδιαίτερα στην Κύπρο και σε χώρες με ισχυρές ελληνικές κοινότητες, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Γερμανία, η Σουηδία κ.ά.




Σε διεθνές επίπεδο, σημαντικοί καλλιτέχνες έχουν μεταφράσει, διασκευάσει και ηχογραφήσει τα τραγούδια του.


Κάποια από τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου είναι:
1)Θαλασσογραφια
2)Το περιβόλι του τρελλού
3)Άγγελος εξάγγελος
4)Άδεια μου αγκαλιά
5)Συννεφούλα
6)Ας κρατήσουν οι χοροί
7)Σαν τον Καραγκιόζη
8)Καλοκαίρι
9)Όμορφη μέρα
10)Φεύγω
11)Οι παλιοί μας φίλοι
12)Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
13)Ντιρλαντά
14)Ο χρόνος που μετράει
15)Ήλιε ήλιε αρχηγέ

Βιβλιογραφία:
Σχολικό βιβλίο Μουσικής Γ' Γυμνασίου Κεφάλαιο: Στις γειτονιές του ελληνικού τραγουδιού.
Βίντεο από το youtube
Εικόνες από το Google.

Χρυσούλα Μπαχλιτζανάκη  Γ'2

5 σχόλια:

  1. Στο πλαίσιο της άσκησης που μας έβαλε η κ.Καραλαζάρου στην μουσική( να σχολιάσουμε 2 εργασίες που μας ενδιαφέρουν)επέλεξα να σχολιάσω την δικιά σου γιατί και εγώ ασχολήθηκα με το ίδιο θέμα και ξέρω κάποια πράγματα πάνω σε αυτό. Το κείμενο σου είναι πολύ καλό σε περιεχόμενο και νόημα αλλά και ευανάγνωστο χωρίς τεχνικά προβλήματα, τα βίντεο πολύ ωραία και κατατοπιστικά και οι εικόνες σου είναι σχετικές με το θέμα. Το μόνο που κατά την γνώμη μου θέλει λίγη βελτίωση είναι η δικτυογράφια( να δοθούν links για τα βίντεο και τις εικόνες που μας παρουσιάζονται).
    Γενικά πολύ καλή!!
    Ελευθερία Αυγητίδου Γ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή δουλειά και μου άρεσε.Έβαλες ωραία βίντεο και εικόνες αλλά θα μπορούσες να τα συνδιάσεις καλύτερα .Κατ΄άλλα καλή προσπάθεια!

    ΣΚΟΥΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή η παρουσιασή σου.Ευανάγνωστη, ενδιαφέρουσα, καλογραμμένη, με πολυτροπικότητα και έγκυρες πληροφορίες.Ομως θα μπορούσε να είχε καλύτερη ισορροπία το κείμενο με τις εικόνες και να υπήρχε μια πικοιλία εικόνων σχετικές με το περιεχόμενο.Θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπήρχε ένα μικρό σχόλιο, δυο λόγια, δίπλα από κάθε βίντεο.Τέλος θα ήταν καλό να διευκρυνίσεις περισσότερο τη βιβλιογραφία σου.Πάντως, παρά τις μικρές αστοχίες πιστεύω πως η εργασία σου ηταν αρκετά καλή.Μπράβο!
    Κυριάκου Όλγα Γ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω πως έκανες μια καλή προσπάθεια.Ωστόσο υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα όπως τα βίντεο τα οποία δεν έπαιζαν.Ακόμη νομίζω πως υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα με τη συνοχή και τον συνδυασμό κυρίως βίντεο-εικόνας-κειμένου.Κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλύτερο οι εικόνες να βρίσκονταν ενδιάμεσα του κειμένου.Παρ-όλα αυτά πιστεύω πως η εργασία σου ήταν καλή αφού οι πληροφορίες ήταν έγκυρες και οι φωτογραφίες σχετικές.Το κείμενο ήταν καλογραμμένο,ορθογραφημένο με σωστή σύνταξη και γραμματική. Κοτίδου Κυριακή Γ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι μια πολυ καλη εργασια μπραβο!! Θα μπορουσες ομως να συνδεσεις καλυτερα τις εικονες κ' τα βιντεο, πχ οι εικονες ενδιαμεσα στο κειμενο κ' οχι τοσες πολλες κ' να εβαζες μια λεζαντα στο βιντεο οπως απο ποιο αλμουν ειναι, στιχοι κλμ.
    Μαρια Κουπουρτιαδου Γ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!