Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΤΣΑΡΙ:ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

1) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΤΣΑΡΙ ;

Το κότσαρι είναι ένας από τους γνωστότερους ποντιακούς χορούς και ίσως ο περισσότερο φημισμένος ποντιακός χορός μετά τον χορό σέρρα.

2α)ΠΩΣ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ;
β) ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΙΚΟΣ Η ΓΥΝΑΙΚΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ; 
γ) Η TAΞΙΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ

Α) Οι χορευτές πιάνονται από τους ώμους σε κύκλο ή ημικύκλιο. Τα βήματα-μέτρα του χορού είναι οκτώ και χωρίζονται σε δύο χορευτικές εικόνες. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από τα τέσσερα πρώτα μέτρα, στα οποία εκτελούνται δυο κουτσά βήματα και δύο επιτόπιες αναπηδήσεις πάνω στην αριστερή φτέρνα. Τα επόμενα τέσσερα είναι απλά και μεταφέρουν το χορό προς τα δεξιά.
Β)  Ο χορός κότσαρι παραδοσιακά ήταν αντρικός χορός. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν και γυναίκες.
Γ) Ο χορός κότσαρι εντάσσεται στην ομάδα των ίσιων κουτσών χορών οι οποίοι έχουν ως χαρακτηριστικό τα κουτσά βήματα. Γνωστοί χοροί της ομάδας αυτής είναι χοροί από τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, και γενικότερα στην Μικρά Ασία. Συνεπώς ο γρήγορος και δίσημος ρυθμός του χορού κότσαρι είναι αντίστοιχος με τη σούστα της Ρόδου και το μαλεβιζιώτικο-καστρινό χορό της Κρήτης.

3) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ;

Το όνομα του χορού προέρχεται από τον τρόπο που χορεύεται. Συγκεκριμένα, τα δύο κουτσά βήματα (κοτσά) εκτελούνται στα πρώτα τέσσερα μέτρα του χορού με χτύπημα της φτέρνας στο έδαφος.
Το κότσαρι είναι χορός του ανατολικού Πόντου από το Καρς όπως των περιοχών της Αργυρούπολης και του Παϊπούρτ, αλλά κυρίως χορευόταν από τους Έλληνες του Καυκάσου. Ήταν ακόμη γνωστός στην περιοχή της Ματσούκας.



 4) BINTEO

Eδώ βλέπουμε ένα βιντεάκι που μας δύχνει το πως χορεύεται το Κότσαρι,με ποιά σείρα μπένουν οι χορευτές στο χορό, αλλά και πως οι χορευτές κλίνουν τόν ο χορό αυτό.









 5) ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

             Βικιπαίδια (άντληση πληροφοριών)
             Υοutube ( βίντεο)
             

 ΚΕΣΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Γ2
13-02-2013

2 σχόλια:

  1. Πρωτ΄από όλα το κείμενό σου είναι αυθεντικόκαι το θέμα σου πολύ ενδιαφέρον!Εγώ προσωπικά θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες.Επίσης ο τίτλος σου θα μπορούσε να είναι λίγο πιο σχετικός..Πολύ καλή προσπάθεια :)

    Σοφία Γ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κείμενο δεν ειναι αντιγραφή.θα ήθελα ο τίτλοσ να ειναι καλύτεροσ και τα γράμματα να ήταν αλλο χρώμα γιατ΄ί δρν φένονται και πολύ καλά....αλλά μασ ταξίδεψες με την μουσικήσου αφήγηση στο κοσμο των ποντιακών χορών
    καλη προσπάθεια

    Μαριάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!