Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ένα ταξίδι στο Βραζιλιάνικο χορό Σάμπα!



Η Σάμπα είναι ένας Βραζιλιάνικος χορός αλλά η πραγματιή της καταγωγή είναι απο την Αγκολα της Αφρικής.
Ο χορός Σάμπα δείχνει την μαγεία και τη φαντασία που χαρακτηρίζουν την χώρα αλλά και τον εθνικό χορό.
Ο χορός αυτός έγινε γνωστός στο Ριο ντε Τζανέιρο απο τους λατινοαμερικάνους οι οποίοι κατάκτησαν την περιοχή εκείνη.Οι νέοι των φυλών κατά εκείνη την επόχη χόρευαν Σάμπα για να τιμήσουν τους θεούς του έρωτα και της γονιμότητας. Η Σάμπα εμφανίστηκε το 1917 και στη Νέα Υόρκη το 1929 όπου εξελίχθηκε ο πιο δημοφιλής χορός.Ο χορός αυτός χορεύεται κυρίως σε καρναβάλια ή όταν γίνεται κάποια εκδήλωση στο δρόμο.




  
Ο Πόλ Μπουσέ το 1928 έγραψε ένα βιβλίο για αυτό τον χορό στο οποιο έγραψε με μεγάλη ειλικρίνεια και σαφήνεια τους πραγματικούς κανόνες αυτού του χορού.
Ο Φρέντ Αστέρ και  ο Ντολόρες ντελ Ρίο χάρη σε αυτούς έγινε γνωστός ο χορός Σάμπα.
Η Σάμπα χορεύεται σε αργό κα μέτριο ρυθμό , ενω στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χορεύεται η Σάμπα με γρήγορο ρυθμό.
Στη Βραζιλία , έξω από τις αίθουσες χορού , χορεύεται επίσης μια παλαιότερη , με έντονα αφρικάνικο χαρακτήρα , παραλλαγη της Σάμπας.Πρόκειται για ενα είδος ομαδικού χορου που ονομάζεται μπατούκε (batuque) και χορεύεται είτε σε ένα κύκλο με σολίστα , είτε με διπλές σειρές.
Στη μορφή που συνηθίζεται να χορεύεται ο χορός Σάμπα στις αίθουσες χορού , τα ζευγάρια χορεύουν επί τόπου ή κινούμενα κυκλικά , αλλά μπορεί και να χωριστούν για να εκτελέσουν παραλλαγές βημάτων.


Ο χορός Σάμπα χορεύεται σε πολλές και διάφορες μορφές όπως:
1)Cha -Cha
2)Rumba
3)Paso Doble
4)Salsa
5)Mambo
6)Roble

ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜ ΛΙΓΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΣΑΜΠΑ:







ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Google Samba
www.samba.com
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος
Σχολικό Βιβλίο  σελίδα 40 Μουσική για ... χορό
www.youtube.com


Σε αυτό το σημείο τελειώνει το ταξίδι μας στο Βραζιλιάνικο χορό Σάμπα ελπίζω να σας άρεσε και να σας άγεψε ο χορός αυτός.


Μαθήτρια:Ελένη Κομπινόγλου
Τμήμα:Β'2

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή εργασία. Έχει τίτλο που σου τραβάει το ενδιαφέρων και οι πληροφορίες είναι έγκυρες. Έχεις βάλει βίντεο και εικόνες που σου τραβούν το ενδιαφέρων. Έχεις βάλει την βιβλιογραφία και την δικτυογραφία. Η εργασία σου είναι έγκυρα δημοσιευμένη. Πάρα πολύ καλή εργασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!