Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ρεμπετικο-λα'ι'κό τραγούδι

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ  ΚΑΙ ΛΑΊΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.



Ρεμπετικο τραγουδι ειναι το  ελληνικο αστικο λαικο τραγουδι  το οποίο εμφανστηκε στα τελη του 19ου αιωνα. Εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση, του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων. Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834 τα λεγόμενα "μουρμούρικα".Το 1932 κυκλοφορούν οι πρώτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από τον Μάρκο Βαμβακάρη. Μέχρι το '41 εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους κλασικούς συνθέτες και τραγουδιστές του ρεμπέτικου τραγουδιού στη δισκογραφία, όπως:Ο Στρατος Παγιουμτζης:




 ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ- ΜΕΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ





 Mανωλης Χιωτης και Μαιρη Λιντα










Γιάννης Παπαϊωάννου 
ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΟΥ








 
ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ!
Τα βασικά όργανα του ρεμπέτικου τραγουδιού της κλασικής περιόδου είναι το μπουζούκι και η κιθάρα. Το μπουζούκι είναι το σολιστικό όργανο και παίζει την μελωδία, ενώ η κιθάρα αναλαμβάνει το ρυθμικό μέρος - Συχνά υπάρχουν δύο μπουζούκια που παίζουν διφωνίες (πρίμο-σεγόντο) Καμιά φορά συμμετέχει και ο μπαγλαμάς σαν σολιστικό συμπλήρωμα του μπουζουκιού, αν και τις περισσότερες φορές παίζει ρυθμό.
Χρησιμοποιούνται επίσης το ακορντεόν, το βιολί, το πιάνο, το κοντραμπάσο, και ως κρουστά κουτάλια, ζίλια. Στις παλαιότερες ηχογραφήσεις, πιο κοντά στη δημοτική ή στην ανατολική παράδοση, ακούγονται σαντούρι και βιολί, κανονάκι και ούτι. Ορισμένες φορές ακούγεται ήχος γυαλιού. Πρόκειται για τον ήχο που παράγεται από το χτύπημα ενός κομπολογιού σε ένα ποτήρι, γνωστό .





 ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!


Το λαικο τραγουδι ειναι  το τραγούδι των Ελλήνων που είναι εναρμονισμένο στο ύφος της ελληνικής  μουσικής το λαϊκό τραγούδι εξελίχθηκε από το δημοτικό με όλες του τις λαϊκές παραδόσεις και το ρεμπέτικο, και ενισχύθηκε με καινοτομίες όπως η χρήση των ενισχυτών ή κι άλλων οργάνων.
          Ένα μουσικό ρεύμα μεσογειακής καταγωγής (ή επιρροής) επηρέασε σημαντικά το λαϊκό τραγούδι, με έντονη χορευτική μουσική.Κύριοι εκτελεστές ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Μανώλης Χιωτης ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Σπύρος Ζαγοραίος, η Βούλα Πάλλα.

  Στο Λαϊκό του 80 η επίδραση της δυτικής ποπ μουσικής, είναι πλέον εμφανέστατη καθώς και ο ρυθμός σημειώνεται γρηγορότερος.
       Αυτο θεωρείται λα'ι'κο-ποπ τραγούδι.        σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως Μαζωνάκης, Ρέμος, Πλούταρχος και άλλοι.

                 ΤΟΛΗΣ  ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

           Πριν χαθεί το όνειρό μας.



















 ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ

Προσευχή.













ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΛΗ -     Απο το παράθυρο.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΕΝΟΤΗΤΑ:ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕΛ.54-62

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ
YOUTUBE

ΚΙΣΚΟΡΙΔΟΥ  ΚΑΛΛΙΟΠΗ                          ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
    Γ΄2                                                                      Γ΄2


     

1 σχόλιο:

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!