Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Σάμπα ένας χορός με ξέφρενους ρυθμούς!!!

 Κάθε αναφορά με την λέξη Βραζιλία σε μεταφέρει στην σκέψη των ξέφρενων ρυθμών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στις 18-25 Φεβρουαρίου στο καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζα Νέιρο με φαντασμαγορικές παρελάσεις χορεύοντας σάμπα.

Σάμπα(Samba):

Είναι ένας χορός που οι ρίζες του προέρχονται από το Ρίο Ντε Τζα Νέιρο αλλά και από τις θρησκευτικές αντιλήψεις που υπάρχουν στη Ν. Αφρική. Από διάφορες μελέτες αποδείχθηκε πως η Σάμπα γεννήθηκε στην περιοχή της Αγκόλας, όπου οι αφθόχθονές λαοί χόρευαν για αρκετά χρόνια σε χαρούμενους ρυθμούς (σέμπα) για να τιμήσουν τους θεούς του έρωτα και της γονιμότητας. Επίσης. οι μαύροι σκλάβοι που δούλευαν σε διάφορες φυτείες  και τους εκμεταλλευόντουσαν, έδειχνα ιδιαίτερη εκτίμηση στο συγκεκριμένο χορό καθώς τότε για εκείνους ήταν ο μόνος τρόπος για να εκφράσουν την σκλαβιά τους ενώ ταυτόχρονα να διασκεδάζουν.

Προέλευση της λέξης Σάμπα:

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση της λέξης σάμπα. Ένας από αυτούς ισχυρίζεται ότι η σάμπα προήλθε από την Ζούμπα ή Ζαμπά που προερχόταν από από την αραβική γλώσσα. Μία άλλη θεωρία λέει ότι προέρχεται από μία από τις πολλές αφρικάνικες γλώσσες. Η λέξη samba μεταφράζεται ως umbigada στα πορτογαλικά ,που σημαίνει " ένα χτύπημα με τον αφαλό".


Ιστορική Εξέλιξη:


Η σάμπα εμφανίστηκε στη Ν. Υόρκη το 1929 όπου εξελίχθηκε σε
έναν πολύ δημοφιλή χορό. Στη Ν. Αμερική, όπου και η πατρίδα της, η Σάμπα χορεύεται σε μέτριο ως αργό ρυθμό, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ρυθμός της μουσικής είναι πολύ γρήγορος και άρχισε να γίνεται γνωστός με την εμφάνιση της ομώνυμης μουσικής στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην πραγματικότητα η σάμπα δεν είναι ένας χορός αλλά μία ομάδα χορών της Βραζιλίας με κάποια κοινά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χορό στυλ Samba που θεωρείται με βεβαιότητα ως γνήσιο. Πριν από το 1914 ήταν γνωστό με ένα Βραζιλιάνικο όνομα "Maxixe".Το 1917 όμως άρχισε να αλλάζει μορφή αφού οι αίθουσες γινόντουσαν όλο και μικρότερες, ώσπου τυποποιήθηκε στο χωρό που γνωρίζουμε σήμερα. Ήδη από το 1923 μία διεθνή συνεδρίαση καθηγητών χορού  σημείωσε την άνοδο της δημοτικότητας της Σάμπας, ιδιαίτερα στην Γαλλία. Ένα γαλλικό βιβλίο χορού  που δημοσιεύτηκε από τον Paul Boucher το 1928 περιέλαβε της οδηγίες της Σάμπας. Ο χορός εισήχθη στις Η.Π.Α σε ταινία το 1933, όταν ο Fred Astaire και η Dolores Del Rio χόρεψαν την Carioca σε Flying Down to Rio και αρκετά χρόνια αργότερα, όταν η Carmen Miranda χόρεψε το Samba στο Ρίο.Γενικό ενδιαφέρον για την Σάμπα υποκινήθηκε στην παγκόσμια έκθεση το 1939, στη Ν. Υόρκη. λίγα χρόνια αργότερα ο Βραζιλιάνος συνθέτης Ary Barroso έγραψε σε ρυθμό σάμπα το κομμάτι "Brazil" που γρήγορα έγινε επιτυχία και το κατεξοχήν τραγούδι της σάμπα. Το 1944 πήγε στο Hollywood για να γράψει κάποια μιούζικαλ εμπνευσμένα από την Βραζιλία.

Flying Down to Rio (1933)




Samba Dancers


Η Σάμπα σήμερα:

Η Σάμπα είναι ένας αυτοσχεδιαστικός χορός με χαρακτηριστικό του της γρήγορες κινήσεις των ποδιών και το ιδιαίτερο κούνημα (swing) στους γοφούς. Στη samba ο άντρας και η γυναίκα χόρευαν με σημείο επαφής τον ομφαλό, ενώ στο στυλ που επικρατεί σήμερα, άντρες και γυναίκες χορεύουν διαφορετικά, μαζί αλλά χωρίς να αγγίζονται. Οι γυναίκες κάνουν γρήγορες και συμμετρικές κινήσεις των ποδιών με περιστροφή της φτέρνας, καθώς και στροφές των γοφών και
των ώμων, με αποτέλεσμα να σείεται ολόκληρο το σώμα τους. Οι άντρες κάνουν τις ίδιες κινήσεις των ποδιών χωρίς όμως τις στροφές γοφών και ώμων. Οι άντρες χορεύουν γύρο από τις γυναίκες ενσωματώνοντας πηδήματα και στροφές, συχνά με χτυπήματα του χεριού στις φτέρνες. Τώρα πλέον παρακολουθούμε πιο συχνά αυτό τον χορό στο καρναβάλι της Βραζιλίας. Όλο το θέαμα που βλέπουμε εκεί είναι από διάφορες σχολές που μόνο για τις ημέρες του καρναβαλιού προετοιμάζονται από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι της αρχές του Φεβρουαρίου. Τις ημέρες του Καρναβαλιού όλοι, φτωχοί, πλούσιοι και τουρίστες εξισώνουν τις διαφορές τους κάτω από τα φανταχτερά αποκριάτικα κουστούμια, ένα από τα ωραιότερα και πλουσιότερα θεάματα, που οι εικόνες του αναμεταδίδονται από όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου. Έχει αναδειχθεί ως σύμβολο της Βραζιλίας και της εθνικής τους ταυτότητα.

Bellini-Samba De Janeiro(το μουσικό σύμβολο της Βραζιλίας)



Andreea Bonica ft Dony- Samba (ένα τραγούδι πρόσφατο, αναφερόμενο στη Σάμπα)



Τέλος   !!

2 σχόλια:

  1. Η εργασία σου είναι πολύ καλή. Έχεις εικόνες και βίντεο όμως η αρχική εικόνα δεν έχει σχέση με σάμπα. Επίσης ξέχασες την βιβλιογραφία κατά τα άλλα μπράβο σου.



    Βαθμολογία:84%

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!