Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΜΠΑ

ΣΑΜΠΑ
Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ:
άθε αναφορά στη Βραζιλία είναι συνυφασμένη με φαντασμαγορικές παρελάσεις και με τις γιορτές σάμπα. Οι παραδοσιακοί χοροί της Βραζιλίας που υιοθετήθηκαν από τις ανώτερες τάξεις και έγιναν γνωστοί στο εξωτερικό είναι η σάμπα και το μασίς. Το μασίς είχε πιο σύνθετο χαρα­κτήρα και θεωρούνταν το βραζιλιάνικο τάνγκο, ενώ η σάμπα διακρινόταν για τον ξέφρενο ρυθμό της και γρήγορα απέκτησε διεθνή φήμη.Η λέξη σάμπα παραπέμπει στη μαγεία και στη φαντασία, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη χώρα στο σύνολο της, αλλά και τον εθνικό της χορό. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, ο όρος σάμπα γεννή­θηκε στην Αγκόλα, όπου για πολλά χρόνια οι νέοι των αυτοχθόνων φυλών χόρευαν στους φρενήρες ρυθμούς του σέμπα για να τιμήσουν τους θεούς του έρωτα και της γονιμό­τητας.Η σάμπα έγινε γνωστή σε αυτή την περιο­χή στις αρχές του αιώνα από τους μαύρους των επαρχιών, που έρχονταν στο Ρίο για το καρναβάλι. Το 1928 ο Πολ Μπουσέ έγραψε ένα βιβλίο γι' αυτόν το χορό, στο οποίο θέλησε να διατυπώσει με σαφήνεια για πρώτη φορά τους βασικούς κανόνες του. Η σάμπα άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 1933, όταν την ανακάλυψαν οι Βορειοαμερικανοί, χάρη στον Φρεντ Αστέρ και στην Ντολόρες ντελ Ρίο.Το 1944 ο μεγάλος συνθέτης υπέγραψε συμβόλαιο με παραγωγούς του Χόλιγουντ για να συνθέ­σει τη μουσική της ταινίας Brasil, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι «Rio de Janeiro» που ακουγόταν στην ταινία ήταν υποψήφιο το 1945 για Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής.
Σάββας Ζωσιμίδης

7 σχόλια:

  1. Οι πληροφορίες είναι καλές αλλά είναι ακριβής αντιγραφή και δεν είναι πάρα πολλές. Θα προτιμούσα να είχε περισσότερες εικόνες και να αντιπροσωπεύουν το κείμενο. Δεν υπάρχουν βίντεο έτσι ώστε να μην καταλαβαίνομαι πως χορεύεται η Σάμπα. Δεν υπάρχει η βιβλιογραφία και η δικτυογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γράμματα δεν είναι ευανάγνωστα (έχουν διαφορετικό χρώμα), υπάρχει μόνο μια εικόνα που μπορώ να πω πως είναι άσχετη με το θέμα (ΣΑΜΠΑ) ενώ λείπουν βίντεο τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα όσα αναφέρεις. Παρ'όλο που ο τίτλος είναι σχετικός με το περιεχόμενο , δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των αναγνώστων. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι έγκυρες και καλογραμμένες αλλά πιστή αντιγραφή από κάποιο άλλο κείμενο. Τέλος δε δίνεται βιβλιογραφία και δικτυογραφία και έτσι οι αναγνώστες δεν μπορούν να είναι σίγουροι για όλα όσα αναφέρεις.
    Πιστεύω ότι θα μπορούσες να μας πληροφορήσεις περισσότερο για τη Σάμπα και να συμπεριλάβεις πιο πολλές εικόνες και βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατα την γνωμη μου δεν ειναι παρα πολυ καλη γιατι ειναι παρα πολυ ελιπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα γράμματα είναι δυσανάγνωστα και οι πληροφορίες αντιφραφή . καλό θα ήταν να προσθέσεις video , εικόνες και κάποιες ακόμα πληροφορίες με δικά σου λόγια. επίσης θα ήταν καλό να γράψεις την δικτυογραφία στο τέλος. εκτός από αυτά είναι μια καλή προσπάθεια.
    μάνος ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * Το 2o σχολιο ειναι απο την Ελισαβετ Καργιου β2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σάββα πιστεύω πως η εργασία σου δεν ήταν ολοκληρομένη διότι δεν είχες πολλες εικόνες και ούτε ενα βίντεο.Τέλος αρκεί η προσπάθεια
    ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΜΠΙΝΟΓΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρώτο σχόλιο από την Εύη Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!